VISION: Answerkey

Material For Exam

Recent Update

Showing posts with label Answerkey. Show all posts
Showing posts with label Answerkey. Show all posts

Tuesday, June 04, 2019

UPSC Prelims 2019 Answer Key with Explanation Pdf Download

14:27




UPSC Prelims 2019 Answer Key with Explanation Pdf Download




Please Disable Adblocker if You are using any

Join us on Telegram for Update – Click here 

Like us on Facebook for Update – Click here 

    • UPSC Prelims 2019 Answer Key with Explanation Pdf – Click here

If You want to share Your Study Material with Other send me  visioniasupsc@gmail.com

Please share this post with the needy aspirants.




Read More

Tuesday, April 16, 2019

UPSC Civil Services Examination 2018 Prelims Official Answer Key

19:56




UPSC Civil Services Examination 2018 Prelims Answer Key
UPSC Civil Services Examination 2018 Prelims Answer Key

UPSC Civil Services Examination 2018, Paper 1 Answer Key – Click here 






UPSC Civil Services Examination 2018, Paper 2 Answer KeyClick here



Read More

Saturday, January 12, 2019

RRB Group D answer Keys Released, Check Here (working link)

17:25

RRB Group D answer Keys Released






Click Here to Download RRB Group D Answer Keys

Sharing is Caring...




Read More

Monday, December 10, 2018

CTET 2018 Answer key Paper- 1 PDF Download

09:28




CTET 2018 Answer Key (Paper 1):



The candidates can check all the important dates for CTET Paper 1 Answer Key from below:
CTET Question Paper Set (2018)CTET Paper 1 Answer Key (2018)
CTET 2018 (Dec) Paper 1 Set IClick here for CTET Paper 1 Answer key 2018 – Key published for all subjects!
CTET 2018 (Dec) Paper 1 Set JClick here for CTET Paper 1 Answer key 2018 – Key published for all subjects!
CTET 2018 (Dec) Paper 1 Set KClick here for CTET Paper 1 Answer key 2018 – Key published for all subjects!
CTET 2018 (Dec) Paper 1 Set LClick here for CTET Paper 1 Answer key 2018 – Key published for all subjects!

CTET 2018 Answer Key (Paper 1):

Part 1 - Child Development and Pedagogy
1. Children acquire gender roles through all of the following except
(1) socialization
(2) culture
(3) tutoring
(4) media
Answer: (3)
2. One of the critiques of standardized tests has been that
(1) their language is difficult to understand
(2) the tests cannot be administered on large populations
(3) they do not give a clear picture of a child's ability
(4) they represent largely the mainstream culture and are therefore biased
Answer: (2)
3. The theory of multiple intelligence says that
(1) intelligence can be of several kinds
(2) paper-pencil tests are not helpful
(3) intelligence can be multiplied with effective pedagogy
(4) intelligence can be rapidly accelerated
Answer: (1)
4. Teacher can utilize both assessment for learning and assessment of learning to
(1) know learning needs of child and select teaching strategy accordingly
(2) assess child's performance at periodic intervals and certify his/her performance
(3) monitor children's progress and set appropriate goals to fill their learning gaps
(4) know children's progress and achievement level
Answer: (4)
5. Which one of the following is not related to Continuous and Comprehensive Evaluation?
(1) It is an integral part of teaching learning process.
(2) 1 focuses on child's achievement in different learning areas.
(3) It is useful to label children as slow, poor or intelligent.
(4) It has been mandated by the Right to Education Act of India.
Answer: (3)
6. Giftedness in children can be attributed to -
(1) a resource-rich environment
(2) successful parents  
(3) a disciplined routine
(4) an interplay between heredity and environment
Answer: (4)
7. Children coming socio-economically disadvantaged back-grounds need a classroom environment which
(1) values and uses their cultural and linguistic knowledge
(2) discourages the use of their language so that they learn the mainstream language
(3) categorizes children based on their abilities
(4) teaches them good behaviour
Answer: (1)
8. The intervention needed for creative and talented children in the classroom rests on
(1) giving extra time to them
(2) being affectionate towards them
(3) giving them the responsibility of teaching other children
(4) use of customized and stimulating instructional methods by the teacher
Answer: (4)
9. Which one of the following ways is not a suitable way to help hyperactive children learn?
(1) Offering alternative ways of learning
(2) Including physical activity in their daily schedule
(3) Reprimanding them often for being restless
(4) Breaking up a task into small, manageable segments
Answer: (3)
10. Patterns of divergent thinking identify children, who are
(1) dyslexic
(2) creative
(3) resilient
(4) disabled
Answer: (2)
11. Which one of the following does not describe the ways in which a teacher can model problem solving for children in the classroom?
(1) Be honest about making mistakes while solving something
(2) Use vocabulary like think, ideas, trial and different answers
(3) Ask questions with convergent answers
(4) Discuss your thought processes about solving a particular problem
Answer: (3)
12. Which one of the following is an emotion?
(1) Fear
(2) Attention
(3) Stimulus
(4) Memory
Answer: (1)
13. A three-year-old child explains that milk is produced by a machine at the milk booth.
Which one of the following offers the best explanation of the child's understanding?
(1) The child's answer is based on his/her experience of buying milk from the milk booth.
(2) The child has never seen cows.
(3) The child's family does not offer a stimulating environment to the child.
(4) The child has very limited exposure of the world.
Answer: (1)
14. Which one of the following best describes a teacher's role?
(1) A teacher should adhere to the prescribed textbook
(2) Completing the syllabus on time leaving enough time for revision is important
(3) Creating a relaxed space where children learn through dialogue and inquiry
(4) Teacher's most important role in the classroom is to maintain discipline
Answer: (3)
15. Which one of the following classrooms encourages rich learning?
(1) A classroom with open activity corners and a variety of children's literature in open shelves accessible any time of the day
(2) A classroom with neatly organized material in cupboards brought out once a week for free play
(3) classroom with structured and planned learning driven by textbook content
(4) A classroom with a variety of material displayed in the class beyond the reach of children so that the material lasts longer
Answer:  (3)
16. Which one of the following best describes the role of textbooks in the classroom?
(1) They maintain homogeneity in learning across a State of the Nation
(2) They provide guidance to Teachers and parents about the course of study
(3) They form the most essential learning resource in a resource starved context
(4) They are one of the resource and reference materials available in the class
Answer: (3)
17. National Curriculum Framework 2005 derives its understanding from
(1) behaviourism
(2) constructivism
(3) cognitive theories
(4) humanism
Answer: (2)
18. The children in a class can be considered to be motivated if
(1) they maintain discipline in the class
(2) all are regular in attendance
(3) they ask questions seeking clarification from the teacher
(4) they come to school neatly dressed in uniform
Answer: (3)
19. Which one of the following is the most suitable to improve children's learning?
(1) Teacher should explain the content using different examples and illustrations
(2) All types of learning material should be there in the class
(3) Teacher should facilitate children to interact with each other on real-life situations
(4) Regular assessment test should be conducted
Answer: (3)
20. The discipline which has a role in a significant learning environment is of the kind which helps
(1) to create silence
(2) teachers to give instructions
(3) children rote memorize their lessons
(4) children to regulate and monitor their own learning
Answer: (4)
21. Which one of statements is true about the role of the following heredity and environment?
(1) A child's ability to learn and perform is completely decided by the genes.
(2) Good care and a nutritious diet can fight off any disorder a child is born with
(3) Environment plays a significant role only in the child's language development
(4) Certain aspects of development are influenced more by heredity and others more by environment.
Answer: (4)
22. Which one of statements cannot be attributed to the following Piaget's theory?
(1) Children construct and use knowledge about their world
(2) Learning takes place through constant practice.
(3) Children act on their environment.
(4) Development occurs in qualitative stages.
Answer: (4)
23. Which one of the following is not a limitation of the preoperational thought?
(1) Development of the symbolic
(2) Egocentrism
(3) Irreversibility
(4) Tendency to concentrate
Answer: (4)
24. Play has a significant role in development of young children for the following reasons, except
(1) it stimulates their senses
(2) It is just a pleasant way to spend time
(3) they acquire new skills and learn when to use them
(4) they gain mastery over their body
Answer: (2)
25. Which one of the following questions invites children to think critically?
(1) What is the right answer?
(2) Can you think of a similar situation?
(3) What are the different ways in which we can solve this?
(4) Do you know the answer to this?
Answer: (3)
26. Which one of the following options best describes progressive education?
(1) Thematic units, regular unit tests, ranking
(2) Personalised learning ability grouping, labeling students
(3) Project method ability grouping, ranking
(4) Learning by doing, project method, cooperative learning
Answer: (4)
27. Which one of the following statements about progressive education explains-Education is life itself?
(1) Schools are not required, children can learn from their life experiences
(2) Education in schools should reflect the social and natural world.
(3) Life is the true educator
(4) School education should continue as long as possible.
Answer: (2)
28. Which one of the following can be considered as a contribution of Kohlberg's theory?
(1) The theory has elaborate testing procedures
(2) It establishes a clear relationship between moral reasoning and action.
(3) His belief is that children are moral philosophers.
(4) His theory has supported an association between cognitive maturity and moral maturity.
Answer: (2)
29. The Zone of Proximal Development refers to
(1) the developmental phase when child takes complete responsibility for learning
(2) a context in which children can almost perform a task on their own with the right level of support
(3) the point in learning when support can be withdrawn
(4) the phase when maximum development is possible
Answer: (2)
30. An androgynous personality
(1) has a balance of what are generally considered masculine and feminine traits
(2) tends to be assertive and arrogant
(3) adheres to stereotypical gender roles prevalent in the society
(4) refers to men with feminine traits
Answer: (1)
Answer key of other questions will be available shortly.


Read More

Thursday, November 22, 2018

Railway ALP Final Answer Key 2018 : Check Revised Final Answer Key

18:34






Click Here to download Railway ALP Final Answer Key 2018 : Check Revised Final Answer Key

Click Here to Like our Facebook page for latest updates and free ebooks





Read More

Thursday, June 07, 2018

GENERAL STUDIES PRE 2018 PAPER ANALYSIS / APPROACH / SOURCE / STRATEGY - VISION IAS

12:28






Click Here to download GENERAL STUDIES PRE 2018 PAPER ANALYSIS / APPROACH / SOURCE / STRATEGY - VISION IAS

Click Here to Like our Facebook page for latest updates and free ebooks



Read More

Sunday, October 15, 2017

IB ACIO 2017 Answer keys Download

Friday, September 08, 2017

SSC CGL Tier 1 Answer Key 2017 Released

06:00




SSC CGL Tier 1 Answer Key 2017 Released


The Staff Selection Commission (SSC) on Thursday issued the tentative answer key of Combined Graduate Level (CGL) Tier 1 examination, 2017. Candidates can check the answer key and raise objections until 5pm on September 12.
Steps to check the SSC CGL Tier 1 answer key:
1) Visit SSC’s the official website
2) Click on link for ‘Answer key’ in the top navigation bar of the home page”
3) Click on link for ‘Tentative answer key for SSC CGL Tier 1 exam’
4) Click on click here to go to the login page
5) Login using their same User ID and Password which were used during the examination
6) The answer key will be displayed on the screen
7) Take a printout and save it on your computer
8) You can also raise objections using the same module
Share your response sheet at visioniasupsc@gmail.com



Read More

Thursday, June 29, 2017

Official Answer Key of Civil Services (Preliminary) Examination, 2016

19:17




Name of ExaminationDownload
Civil Services (Preliminary) Examination, 2016



Read More

Monday, June 19, 2017

Answer key UPSC CSE IAS 2017 GS Paper 2 (Shankar IAS )

06:01







Read More