VISION: MCQ

Material For Exam

Recent Update

Showing posts with label MCQ. Show all posts
Showing posts with label MCQ. Show all posts

Saturday, September 05, 2020

Insights IAS STATIC QUIZ – August 2020 PDF

12:03
Insights IAS STATIC QUIZ – August 2020 PDF



Click Here to download Insights IAS STATIC QUIZ – August 2020 PDF
Click Here to Like our Facebook page for latest updates and free ebooks





Read More

Tuesday, June 30, 2020

GK Questions and Answers on Indian Polity: Union Public Service Commission

06:44
Union Public Service Commission (UPSC) is an independent constitutional body. It is concerned with recruitment of the all India services and central services-group A and B. In this article a set of 8 questions based on the Union Public Service Commission is given.




1. Who selects the Chairman and members of the Union Public Service Commission?
Read More

Sunday, May 24, 2020

INDIAN POLITY 1700+ MCQ PDF DOWNLOAD

10:49
INDIAN POLITY 1700+ MCQ PDF DOWNLOAD







Click Here to Like our Facebook page for latest updates and free ebooks


Click Here to download INDIAN POLITY 1700+ MCQ PDF




Read More

Monday, May 11, 2020

Budget 2020 Expected Question

06:49
(1).How many trains will run under the public private partnership (PPP) mode?
(A).50
(B).150
(C).300
(D).500


(2).Which scheme has been launched to clear 4.83 direct tax cases pending in various forums?
(A).Vivad se Vishwaas Scheme
(B).Vishwaas se Vivad Scheme
(C).Vishwaas Scheme.
(D).Vivad Scheme.


(3).How much is revenue foregone due to abolition of Dividend Distribution Tax?
(A).Rs-5,000 crore
(B).Rs 10,000 crore
(C).20,000 crore
(D).Rs 25,000 crore


(4).What will be the new income tax slab for income between Rs7.5 lakh-10 lakh?
(A).5%
(B).10%
(C).15%
(D).20%


(5).There has been loss of substantial revenue in short term due to?

(A).Income tax rate cut
(B).Custom tax rate cut.
(C).Corporate tax rate cut
(D).Wealth tax rate cut.


(6).What will be the Net market borrowing of government for FY 21?
(A).Rs 5.36 lakh crore.
(B).Rs 8.36 lakh crore
(C).Rs 2.36 lakh crore
(D).Rs 7.36 lakh crore


(7).What is the estimated total expenditure for FY 21?
(A).Rs 25.62 lakh crore

(B).Rs 28.92 lakh crore
(C).Rs 30.42 lakh crore
(D).Rs 33.22 lakh crore.


(8).What is the Estimated fiscal deficit for FY 2019-20?
(A).3.2%
(B).3.3%
(C).3.6%
(D).3.8%


(9).Government has decided to raise capital in LIC.It will done through which method?
(A).IPO
(B).FPO
(C).Issuing Bonds
(D).None of the above.


(10).The FPI Limits in Corporate bonds has been raised from 9% to?
(A).10%
(B).12%
(C).14%
(D).15%


(11).How many MSME got benefited from debt restructuring in 2019-20?
(A).More than 2 Lakh
(B).More than 5 Lakh
(C).More than 7 Lakh
(D).More than 10 Lakh


(12).Deposit insurance cover has been hiked from Rs 1 lakh to What amount?
(A).Rs 2 Lakh
(B).Rs 3 Lakh
(C).Rs 5 Lakh
(D).Rs 7 Lakh


(13).How much Capital has been Infused into PSU banks?
(A).Rs 2.5 Lakh crore
(B).Rs 5.5 Lakh crore
(C).Rs 1.5 Lakh crore
(D).Rs 3.5 lakh crore.


(14).India will host G-20 residency in 2022 during 75th year of India’s independence.How much allocation has been made towards it?
(A).50 crore
(B).100 crore
(C).500 crore
(D).1000 crore


(15).How much allocation has been made to encourage plans to have clean air by the state governments?
(A).Rs 4,400 crore
(B).Rs 8,400 crore
(C).Rs 12,400
(D).Rs 16,400 crore.


(16).How much more airport will be developed under UDAN by 2024?
(A).50
(B).75
(C).100
(D).200


(17).Five archaeological sites will be set up with museums.Which is not one of the site?
(A).Rakhi Gadi in Haryana
(B).Ellora in Maharashtra
(C).Hastinapur in UP
(D).Dholavira in Gujarat.


(18).How much has been allocated to SC/OBC and ST schemes?
(A).Rs 53,700 crore & Rs 85,000 crore
(B).Rs 85,000 crore & Rs 53,700 crore
(C).Rs 65,000 crore & Rs 33,700 crore
(D).Rs 33,700 crore & Rs 65,000 crore.


(19).How much allocation has been made in nutrition-related programmes in FY 21?
(A).Rs 75,900 crore
(B).Rs 28,900 crore
(C).Rs 55,600 crore
(D).Rs 35,600 crore


(20).How much is the gross enrolment of girls in elementary levels?
(A).94.32%
(B).96.62%
(C).91.32%
(D).98.62%


(21).How much an average household now saves because of implementation of GST?

Read More